8 юни, 2023

Времето, в което живеем и най-вече последствията от конфликта в Украйна събуждат у нас много въпроси относно бъдещето на нашия регион. Наложените икономически санкции на Русия, блокирането на пристанищата на Украйна, увеличените такси за преминаване на турските проливи и най-вече реалния военен риск в Черно море ни позиционира все по-далеч от нормалната бизнес среда и възможности за търговия. Това заяви Юри Станков, секретар на Българска морска камара (БМК), по време на националната конференцията „Предизвикателства и потенциал на българските пристанища в променящата се реалност на Черноморския регион“, която се проведе на 8 юни във Варна.

Събитието бе организирано със съдействието на БМК.

Юри Станков изтъкна, че бизнесът и институциите трябва в спешен порядък да дефинират и търсят решение на проблемите, пред които е изправена морската индустрия.

„Всяка промяна, дори тази война в района на Черно море носи със себе си, както негативи, така и възможности“, отбеляза секретарят на БМК. Той добави, че България е длъжна да търси и да се възползва максимално от тях.

„Само така ще сме в състояние да съхраним и придадем добавена стойност на постигнатото до момента“, обяви още Станков.

Той подчерта и необходимостта от навременни инвестиции и внедряване на зелени технологии в българските пристанища.

„Опазването на планетата е задължение на всички, но с навременни инвестиции към по-екологичен воден транспорт ще сме в състояние да повишим потенциала на нашите пристанища и върнем България на картата на Морска Европа„, каза секретарят на Българска морска камара Юри Станков.

Leave A Reply

Your email address will not be published.