5 юни, 2023

Българска морска камара вече изрази категоричната си позиция против едностранния акт на Турция за увеличение на тарифите за преминаване през Проливите и отдавна повдигна въпроса пред народни представители и евродепутати. Това заяви председателят на морската камара к.д.п. Александър Калчев.

„Според информацията, която имаме от турски медии, сега Турция налага поредно напълно неаргументирано увеличение от 8,3%, позовавайки се на обезценката на щатската валута спрямо златния франк, който от години не е в обращение и отдавна е заменен с т.нар. SDR“, заяви к.д.п. Калчев.

По думите му Турция не съблюдава изпълнението на Конвенция от Монтрьо.

Съседната ни страна няма право да събира такси над акумулираните разходи за поддържане на навигацията през Босфора и Дарданелите, според Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 г.

„В случая очевидно Турция е решила просто да печели“, каза к.д.п. Калчев.

Според него обявеното увеличение на тарифите тепърва ще има негативен ефект върху търговията в Черно море, а от него ще се възползват пристанищата в Турция и Гърция, както и местните компании от сектор „Корабостроене и кораборемонт“.

„Сериозно губещи са както нашите пристанища, така и кораборемонтните ни заводи“, подчерта председателят на Българска морска камара.

Факт е, че никоя от другите страни по конвенцията не взема отношение“, каза още к.д.п. Калчев.

Председателят на БМК видя и бездействие от страна на институциите на Европейския съюз.

„Виждаме бездействие и от страна на ЕС, с този бих казал незаконен акт на съседите категорично са накърнени интересите на страни-членки на съюза“, подчерта още к.д.п. Калчев.

„Очакваме стабилизиране на политическата обстановка у нас, за да можем заедно с властите да окажем натиск за ограничаване на ръста на тарифите и да не допуснем допълнително увеличение, което ще има пряк негативен ефект за морската индустрия и икономиката на България“, каза още председателят на БМК к.д.п. Александър Калчев.

Източник: Maritime.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.