16 май, 2023

Българска морска камара (БМК) проведе работна среща с народни представители от 49-ото Народно събрание. На отправената покана за обсъждане на проблемите пред морската индустрия се отзоваха народните представители Славена Точева (ГЕРБ), Андрей Рунчев (ГЕРБ, Бургас), Даниел Лорер (ПП-ДБ), Стела Николова (ПП-ДБ), Костадин Костадинов (Възраждане) и Коста Стоянов (Възраждане). Ангажимент за съдействие по поставени въпроси изпрати писмено и народният представител Борислав Гуцанов (БСП), който не присъства лично на работната среща.

Пред народните представители за пореден път бяха поставени проблемите, свързани с едностранното решение на Република Турция за увеличаване на тарифите за преминаване през Проливите, което има пряк негативен ефект както над българските пристанища на Черно море, но и в сектор „Корабостроене и кораборемонт“.

Представители на морския бизнес, членове на БМК, запознаха депутатите и с критичните за сектора проблеми, свързани с морското образование и липсата на подготвени кадри.

Разгледани бяха и въпроси за възможностите за развитие на българските пристанища като мост между Азия и Европа, включително неизползвания потенциал на българските фериботни превози в Черно море.

Народните представители потвърдиха ангажимента си към Българска морска камара от проведени предизборни срещи за активна работа по ключовите въпроси за развитието на морската индустрия в страната.

Депутатите от МИР Варна се ангажираха и със съдействие за нужната рехабилитация и изграждане на нова довеждаща инфраструктура за местни пристанищни терминали.

БМК започва изготвяне на анализ за приноса на морската индустрия в икономиката на страната, който ще включва данни за финансовите загуби за сектора от нестабилната геополитическа обстановка в басейна на Черно море.

Leave A Reply

Your email address will not be published.