17 мар., 2023

Днес, 17.03.2023 г., се проведе редовно годишно Общо събрание на „Българска морска камара“ (БМК).

По време на събранието бе приет приет доклад за дейността на УС, годишен финансов отчет за 2022 и проектобюджет за дейността за 2023 г., представени от председателя к.д.п. Александър Калчев.

Ефектите от войната в Украйна ще имат негативно влияение върху морския бизнес в България далеч напред във времето, заяви пред членовете на сдружението к.д.п. Александър Калчев.

Анализът за изминалите 12 месеца сочи, че наложените забрани за посещаване на български пристанища от кораби, плаващи под флага на Руската федерация, са нанесли щети на кораборемонтната индустрия в България, подчерта още той.

„Трябва да отбележим и косвените негативи, а именно факта, че бяхме заместени от Турция в тези наши бизнеси, а в допълнение турското правителство, тълкувайки превратно клаузите на Конвенцията от Монтрьо, вдигна близо пет пъти таксите за преминаване на проливите Босфор и Дарданели, с което допълнително натовари икономиките на останалите страни от черноморския регион и засегна кораборемонтната ни индустрия“, заяви още председателят на БМК.

„Благодарения на Българска морска камара България, чрез министър Христо Алексиев, зае лидерска позиция, търсейки съдействие от Румъния и Грузия и изразявайки несъгласието си с този акт. Министър Алексиев проведе нарочни срещи с колегите си в региона, а така също проведе и разговор с турския посланик в София. За проблема бе сезирана и ЕК, която до момента не ни е известно да заела позиция. За жалост, политическата обстановка в региона не дава големи надежди, но ръководството на Камарата продължава работата си по тази тема“, каза още к.д.п. Калчев.

По време на събранието бяха утвърдени четири нови члена на БМК – АБЛ Лондон Лимитед, Ай Ен Ес Би, aдв. Димитър Карагеоргиев и адв. Георги Филаретов. На присъстващия на общото събрание адв. Димитър Карагеоргиев бе връчен и сертификат за членство от к.д.п Калчев.

Leave A Reply

Your email address will not be published.