20 дек., 2022

На тържествена церемония Българска морска камара връчи наградите “Св. Никола”. Те се присъждат на членове на сдружението за принос в развитието на морската индустрия. На морския бал, който по традиция се провежда на 19-и декември – Никулден по стар стил, присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, представителят на Варненска и великопреславска митрополия отец Георги Великов, комисар Деян Иванов – началник на ГПУ – Варна, директорът на Клон – териториално поделение „Пристанище Варна“ на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Димитър Николов, директорът на Дирекция Морска администрация – Варна к.д.п. инж. Валентин Енчев, главният директор на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ вицеадмирал (о.р.) Румен Николов и председателят на Варненска търговско-индустриална камара Иван Табаков. Церемонията премина в присъствието на рекорден брой членове на Българска морска камара. 


К.д.п. Александър Калчев, председател на Българска морска камара:

Изпращаме една година, която наистина бе бурна. Тъкмо мислихме, че COVID-19 кризата е приключила, когато ни връхлетя този въоръжен конфликт в Украйна, който отново преобърна на 180 градуса целия свят. Отново раздели хората – на такива от Изток и от Запад.

Конфликт, криза, която за жалост ще промени за десетилетия напред икономиката и бизнеса. Най-голямо влияние тази криза има върху най-близките до конфликта региони – Черно море. Ние, за жалост, изключително много пострадахме. Това беше един удар, който бе понесен от всички в морската индустрия.

Ще спомена само няколко неща, които бяха знакови.
Ще започна с двата кораба, които заедно с българските си екипажи бяха блокирани в пристанищата на Мариупол и Черноморск, където стояха повече от 5 месеца. Екипажът в Мариупол беше и в доста сериозен риск.

Ще отида и към санкциите, които бяха наложени на Русия и оказаха много сериозно влияние върху бизнеса в България. Много от вас усетиха как клиентите се изпаряват, как приходите се изпаряват, вашите служители бяха застрашени. Това беше изключителен удар за кораборемонтната индустрия в страната.

На следващо място – ефектът, който се произведе – изключително увеличаване цената на енергията и природния газ, което бе пореден много голям удар за индустрията. Даваме си сметка, че това в крайна сметка води до намаляване конкурентоспособността на индустрията у нас спрямо тази в Турция.

Няма да пропусна и неочакваното вдигане на тарифите за преминаване на Турските проливи, което на пръв поглед остана незабелязано от много, но съществременно работи в същата посока за отслабване на Черноморския регион.

Искам да благодаря на всички, най-вече на новия Управителен съвет на БМК, който през тази година бе доста активен и помогна да комуникираме с изпълнителната власт, да можем да заявяваме нашите проблеми и да търсим решения.

Бих искал това да го подчертая дебело и същевременно бих искал да заявя, че в това си качество съм много изненадан от начина, по който камарата е приета от изпълнителната власт.

Изключително добре работихме през тази година както с бившия министър на транспорта и съобщенията Николай Събев, така и с действащия служебен заместник министър-председател по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Министър Алексиев единствен наистина поде кампания, когато ставаше въпрос за таксите в Босфора. Заедно с колегите си от Румъния и Грузия вече отстоява нашата позиция, а именно че трябва преосмисляне и да се намери работещ вариант за икономиките в Черноморския регион.

Не един или два обаче бяха случаите, в които не срещахме разбиране от хора, които по една или друга причина тълкуваха удобно санкционния режим, затваряйки врата след врата на българския бизнес.

Благодаря ви, че сме тук и ще продължим да работим заедно. Само обединени можем да заявим и да се борим, за да го има морският бизнес.   

Видео:

Иван Портних, кмет на Община Варна:

За мен е чест и удоволствие да съм тук сред вас. Вярвам, че най-добрите ще бъдат отличените от бранша.

Ние заедно сме изправени пред ред предизвикателства, свързани с икономическата криза, политическата такава, но искам да изкажа възхищението си за усилията, които полагате и начина, по който се справяте с тях.

Има и добри примери, разбира се. Съвсем наскоро започна строителството на втория патрулен кораб за нуждите на Военноморския флот в „МТГ – Делфин“.

Надявам се тази тенденция да продължи така за всички вас.

Всички ние разчитаме на стабилност, на мъдрост в държавното управление, за да можем да си вършим работата.

Надявам се също така и тези проекти, които касаят Варна и региона да продължат да се развиват, а именно връзките между пристанищата, магистралите „Черно море“, „Хемус“ и другата важна инфраструктура.

Използвам случая в навечерието на светлите празници, в навечерието на следващата година, която е юбилейна – 30 години от създаването на БМК, да пожелая най-искрено успех, светли, щастливи празници и успешна 2023-а година.

Тазгодишните награди бяха присъдени на:

„Булмаркет ДМ“ ЕООД – в категория „Големи предприятия“

„Хелленика“ ООД – в категория „Средни предприятия“

„Рем Мениджмънт“ ЕООД – в категория „Малки и микро предприятия“

Институт по рибни ресурси с Аквариум – Варна – в категория „Морско образование и наука“

Публична галерия:

Leave A Reply

Your email address will not be published.