Българска Морска Камара Bulgarian Chamber Of Shipping

Новини

Варна и морският бизнес се нуждаят от новата експозиция
К.д.п. Богдан Богданов, председател на УС на БМК пред в.Черно море:

Варна и морският бизнес се нуждаят от новата експозиция

Идеята сред морската общественост за създаване на Национален музей на търговското корабоплаване  във Варна има горещи привърженици и в Българска морска камара. За възможностите тя да бъде реализирана разговаряме с к.д.п. Богдан Богданов, председател на УС на БМК.

  - Кога се зароди идеята за музей на търговското корабоплаване?

- Началото на идеята за музей на търговското корабоплаване - не знам доколко е известно, е положено през далечната 1883 г. Тогава офицери от дунавската флотилия започват да събират старини, свързани с морското дело у нас. През 1923 г. е открита експозицията „Морски музей” в приземния етаж на тогавашната Девическа гимназия (сега Археологически музей). През 1956 г. тя е прехвърлена към Министерството на народната отбрана и тогава се създава Военноморският музей. Днес експозицията на търговското корабоплаване се съхранява в него.

 - Това ли е цялата му история?

- Не. Междувременно през 1974 г. с финансовата подкрепа на морски стопански организации към Военноморския музей е създадена работна група, която да проучи и събере всички материали за националното морско стопанство от неговото създаване досега - за  корабоплаването, корабостроенето, кораборемонта, пристанищната дейност, драгажната дейност, риболова...С това беше продължена идеята от 1923 г. за представяне на морското дело в неговата цялост. През 80-те години се оформя мнението за единен морски музей, който да представя морската и военноморската ни история. Доколкото ми е известно, тогава БМФ подарило  5000-тонния кораб „Велико Търново” на Военноморския музей и дори били разработени проекти за неговото преустройство и превръщането му в морски музей.

През август 1993 г. е открита експозицията „Морското стопанство на България” (тогава наречена „Граждански морски дейности”) в тясно  сътрудничество с Военноморския музей. Тя беше разположена   в сграда на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” на ул. „Н. Й. Вапцаров” № 10. Експозицията беше съставена под ръководството на о.р. кап I ранг Георги Антонов и представяше българското корабоплаване, корабостроене, пристанищна дейност, морски спортове и маринистика.  Така благодарение и на усилията  на варненската морска общественост многогодишната идея за създаване на Музей на морското стопанство на България беше  осъществена. В продължение на 10 години експозицията посрещаше хиляди посетители и по мнение на музейни специалисти бе една от най-интересните във Варна. През 2003 г. сградата бе приватизирана, а експозицията закрита.

 - Какво стана с експонатите на музея?

- Съхраняват се в сграда на Военноморския музей, намираща се в района на  „Почивка”. За съжаление, Военноморският музей не разполага с подходяща сграда, в която да се подредят експонатите. Пък и неговите функции са по- различни от тези на един музей на търговското корабоплаване, който би трябвало да разполага със самостоятелна изложбена площ. Убеден съм, че Варна като морски град , а и България, има нужда от подобен музей. Това би бил музей с национално значение и ще представлява огромен интерес.

- Имате ли сдружение, което да се занимава с реализацията на тази идея? Ето, фондация „Морски съдби” след близо 10-годишни усилия с помощта на общината вече стигна до заключителния етап на проекта за изграждане на Паметник на моряка във Варна.

- Аналогията е добра. Наистина, по отношение изграждането на Паметник на моряка най-после има светлина, но не в тунела. Има одобрен проект, определено е и мястото на бъдещия паметник, остава да се осигурят средствата за изграждането му.  

Има сдружение „Национален морски музей” – Варна, създадено с учредителен договор от 17 морски предприятия и организации на 17 септември 1991 г. и регистрирано във Варненския окръжен съд. Първи председател на неговия УС става к.д.п. Атанас Йонков, дългогодишен директор на БМФ, а зам.-председател кап. I ранг Георги Антонов. Членове на УС са Петър Кехайов, контраадмирал Христо Контров и Димитър Мавров. Това ръководство развива много активна дейност, в резултат на което е създадена и експозицията. След нейното закриване благодарение на доброто сътрудничество между сдружението и Военноморския музей сбирката не е разпиляна, а е прибрана за съхранение от музея. По този начин са спасени от разграбване и унищожение  хиляди експонати - корабно оборудване, спасителна екипировка, корабни флагове и много други материали, документиращи  историята на българското търговско корабоплаване от създаването му . За съжаление, днес те не са достъпни за посетители. 

Сдружението съществува и днес, но, за съжаление, не знаем каква дейност развива за реализацията на идеята. БМК е негов член, но през последните 4 години нито веднъж не сме канени било на събрание, нито по друг повод, свързан с неговата дейност, което е непонятно за мен. БМК винаги е била изключително ангажирана  не само с морския бизнес, но и с историята на българската  морска индустрия. Готови сме да окажем пълно съдействие за реализирането на морски музей, така, както силно бяхме и продължаваме да бъдем ангажирани с реализирането на Паметник на моряка.

- Каква е вашата идея като морска камара?

- От години се опитваме да намерим решение за подходяща сграда на музея, но все още не сме стигнали доникъде. Смятам, че е нужна широка дискусия сред обществеността, която да бъде запозната както за идеята, така и за възможностите да бъде реализирана.  Според мен в момента се открива реална възможност в района на пристанище Варна-изток да се изгради бъдещият музей. Той се отваря и това е много хубаво. Изгражда се  много привлекателна зона за разходка и развлечение и трябва да се помисли в нея да има обекти, които да привличат туристи. В тази насока какво по-добро решение от превръщането на една от магазиите в музей на търговското корабоплаване. Има много примери  как  една  магазия може да стане привлекателно място за посетителите. Откриването на такъв музей би привлякло хиляди туристи. Да не говорим, че това е свързано и с имиджа на морския бизнес, който се нуждае от популяризиране.

Стефан Денков

Важно

Център за работа с морската общност и медиация към Българската морска камара.

Вторник:     10:00 – 12:00   14:00 – 16:00
Четвъртък:  10:00 – 12:00   14:00 – 16:00

За контакти:

9000 Варна , пл.Славейков №1,
Пристанище Варна (Срещу Дирекция „Морска администрация“)
тел.:  052/ 692116 ,
моб.: 0885 967150,
е-mail: office@bcs.bg,
web: http://bcs.bg
 
В ПОДКРЕПА НА МОРЯКА И МОРСКИЯ БИЗНЕС

Анкета

Да се премести ли ИА Морска Администрация от София във Варна?

Варна

ясно небе

-6°C

Понеделник

 • 08:35
 • 18:01
 • Max: 0°C
 • Min: -6°C
 • 79
 • 1018
 • 3.09
 • Вторник
  • 0°C
  • -4°C
 • Сряда
  • 5°C
  • -2°C
 • Четвъртък
  • 7°C
  • 2°C

Валутни курсове

EUR EUR

1.95583

USD USD

GBP GBP

CHF CHF