Българска Морска Камара Bulgarian Chamber Of Shipping

Новини

Смяна на корабни екипажи
За тези, които се интересуват относно смяна на корабните екипажи, публикуваме информация, която получихме от Министерството на външните работи на Р.България, за ситуацията в различните страни.

В допълнение, имаме уверение от Министерството, че ако смяната на членове на екипаж е наложителна, но има затруднения, можете да ни изпратите конкретна информация - имена, кораб, район, държава, пристанище, при което тази информация ще бъде подадена на нашите Консулски отдели в съответните страни, за да съдействат с местните власти за евентуално уреждане на депортацията на моряците.

 
ИНФОРМАЦИЯ
за извършване на ротация на морски екипажи в страните от следните региони - Далечен Изток, Южна/Северна Америка и Западна/Източна Африка.

Южна Африка: Съгласно приетите от РЮА мерки на този етап (степен на риск 4, при скала от 5 до 1), понастоящем не е позволена ротация на екипажи.
Индия/Шри Ланка : Поради влошаване на ситуацията в Индия и Шри Ланка заради разпространението на Covid-19, не се допуска влизането на тяхна територия на чуждестранни граждани.
Бангладеш: Правителството на Бангладеш не допуска до второ нареждане пристигането на нейна територия на граждани на Европа (без Великобритания) и е отменило издаването на визи при пристигане в страната.
В Малдивите е обявено извънредно положение по отношение на общественото здраве, като една от въведените мерки е недопускането на територията на страната на граждани и корабни екипажи с история на пътуванията в страните с висок риск от зараза с COVID-19 (Китай, Иран, Италия, Южна Кория, Бангладеш, Испания, Франция, Шри Ланка, Малайзия, Великобритания).
Канада: Според приложимите нормативни актове – Указ на Генерал губернатора № 7, параграф 3, чл. 1, б. „d“, корабните екипажи са изключени от категорията на субектите, спрямо които е наложена забрана за влизане в Канада. Според действащите Правила на Канада за защита от миграция и бежанци, от забранителните мерки са изключени както лица, имащи качеството на членове на корабни екипажи, така и лица, които влизат на територията на Канада с цел придобиване качеството на член на екипаж.
Алжир: В съответствие с предприетите мерки за противодействие на пандемията COVID-19, до второ нареждане на граждани на чужди държави е забранено да влизат на територията на Алжир по сухопътни, въздушни и морски граници. В сила е и забрана за напускане на корабоплавателното средство от екипажа на суша в района на морските пристанища. За всички алжирски  и чужди граждани задължително се прилага мярка за задължителна 14 дневна карантина. По информация на ГК на Франция в Алжир, смяна на корабни екипажи е принципно възможно след официално уведомление с нота до МВнР на Алжир и спазване на санитарно-епидемиологичните изисквания за карантина.
Ханой: Съобщаваме, че съгласно информация на Департамента по външните работи на Филипините (ДВР), процедурата за завръщане от Филипините на чуждестранни граждани – членове на екипажи е облекчена (от 18 май), като вече не се изисква нота от страна на посолствата. Запитванията към ДВР се осъществяват директно от корабните компании и техните упълномощени агенти в Манила.
Тунис: Посолството отправи официално запитване до МВнР на Тунис относно възможността и евентуалните условия за разрешаване на ротация на български корабни екипажи на тунизийска територия. Ще информираме своевременно при получаване на отговор. Запитване по въпроса бе направено и в рамките на консулското сътрудничество на ДЧЕС в Тунис, но за момента нито една ДЧЕС не ни е информирала да отговор по въпроса.  
Хавана:  Според наличната към момента информация в нито една от покриваните от ДП-Хавана в консулско отношение държави от Карибския басейн не е възможна ротация на корабни екипажи. Във всички страни са отменени редовните пътнически полети. Забранено е влизането на чужди граждани, които нямат разрешение за пребиваване. Допуснатите местни граждани се подлагат на медицински преглед и 14-дневна карантина. В Куба, Вирджинските острови (САЩ) и Гренада мерките ще продължат до второ нареждане, в Тринидад и Тобаго - до 6 юни, Сейнт Винсънт и  Гренадини - 22 юни, Сейнт Китс - 13 юни и Доминиканската република и Барбадос - 1 юли.
Египет: С цел получаване на официална информация по зададените от Вас въпроси, беше изпратена нота до МВнР на Египет, но до момента не е получен отговор. На този етап въздушното пространство на Египет е затворено за международни полети, като същевременно границите на всички съседни страни също са затворени /с изключение на Либия/. С оглед на горепосоченото, считаме, че на този етап ротации на корабни екипажи не са възможни на територията на Египет. При получаване на официален отговор от страна на местните власти, ще бъдете своевременно уведомени.
Южна Корея: Ротация на корабни екипажи на територията на Р. Корея е възможна и се осъществява. Често обаче възникват ситуации, в които се изисква намесата на посолството, тъй като българските моряци попадат под следните стриктни изисквания, въведени от южнокорейските власти. Във връзка с горната информация считаме, че: - условията за пътуване и пребиваване в Р. Корея на корабни екипажи следва да бъдат разпространени сред заинтересованите български ведомства, фирми и граждани и те да бъдат готови винаги да потърсят съдействието на посолството, за да може при необходимост да им бъде оказана своевременна помощ пред южнокорейските власти; - официално да се потърси съдействието на южнокорейските власти на принципа на реципрочност за освобождаване на корабните екипажи (български моряци) от изискването за 14-дневна карантина, които пристигат в страната за започване на работа или след приключване на трудовия договор с цел завръщане в България, както и евентуални облекчения във връзка с визовия режим .  
 

Важно

Център за работа с морската общност и медиация към Българската морска камара.

Вторник:     10:00 – 12:00   14:00 – 16:00
Четвъртък:  10:00 – 12:00   14:00 – 16:00

За контакти:

9000 Варна , пл.Славейков №1,
Пристанище Варна (Срещу Дирекция „Морска администрация“)
тел.:  052/ 692116 ,
моб.: 0885 967150,
е-mail: office@bcs.bg,
web: http://bcs.bg
 
В ПОДКРЕПА НА МОРЯКА И МОРСКИЯ БИЗНЕС

Анкета

Да се премести ли ИА Морска Администрация от София във Варна?

Варна

ясно небе

20°C

Вторник

 • 05:53
 • 20:36
 • Max: 31°C
 • Min: 20°C
 • 83
 • 1019
 • 0
 • Сряда
  • 31°C
  • 21°C
 • Четвъртък
  • 32°C
  • 22°C
 • Петък
  • 32°C
  • 22°C

Валутни курсове

EUR EUR

1.95583

USD USD

GBP GBP

CHF CHF